Organisatie
De Twentse Landdag is een gratis toegankelijk non-profit evenement en wordt georganiseerd door de vereniging Wageler Samen en de Stichting voor Duurzame Plattelandsontwikkeling Enschede, kortweg Stawel. Green Grid Consultancy ondersteunt het organisatieteam.
De Twentse Landdag wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Enschede.
De Vereniging Wageler Samen
De vereniging Wageler Samen is gevestigd in het Lammerinkswönner en bestaat uit zeven samenwerkende organisaties die elkaar gevonden hebben in het streven om dit mooie gebied op een goede manier te beheren.
Het gebied heeft twee identiteiten; het Abraham Ledeboerpark en het aanliggende gebied “Het Wageler”, dat nog als een oud agrarisch cultuurlandschap gekenmerkt kan worden.
Leden van de Vereniging zijn:
- IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Enschede,
- Bijenhoudersvereniging Enschede,
- Het Zone.college ( het groene VMBO college),
- Parkcommissie Abraham Ledeboerpark,
- Stichting Boerderij de Viermarken,
- Stawel; Stichting voor Duurzame plattelandsontwikkeling,
- Stichting Landgoed “Het Wageler”.
De Vereniging is in 2020 opgericht om samen met de gemeente het gebied het Wageler inclusief het Ledeboerpark op een goede manier te beheren. De vereniging zet zich in voor het behoud, herstel en beheer van de natuurlijke-, landschappelijke- en cultuurhistorische waarden. Ook zal de vereniging al hetgeen bevorderen dat verantwoord en duurzaam gebruik van het gebied ondersteunt.
STAWEL
STAWEL is de Stichting voor Duurzame Plattelandsontwikkeling Enschede.
Green Grid Consultancy
Green Grid -duurzaam maatwerk- /Arie Fokkink is een aanspreekpunt in de organisatie van de landdag.
Gemeente Enschede
Ruim tweederde van het grondgebied van de gemeente Enschede is landelijk gebied, met landbouwgrond, landgoederen en natuurgebieden.
Bijna vijfduizend mensen wonen in het landelijk gebied, ongeveer 3% van de inwoners van onze gemeente. Het landelijk gebied heeft een hoge ‘groene’ kwaliteit, die niet ‘vanzelf’ blijft bestaan.
Van passief volgen naar actief meedoen
Enschede deed als grote stad het buitengebied er in het verleden soms een beetje bij. Het college heeft nu met steun van de raad de knop weten om te zetten. Wethouder Jurgen van Houdt: “Met deze visie maken we de overstap van passief volgen naar actief meedoen. We staan open voor initiatieven, zeker als die bijdragen aan de prachtige waarden van het landelijk gebied. We geven ruimte en verantwoordelijkheid voor ontwikkeling, waar dat kan. We noemen dat het ‘ja, mits-beginsel’. Daarmee zorgen we voor ons unieke buitengebied.”
Twintig opgaven
De komende jaren gaan we ook echt aan de slag. Dat doen we samen met inwoners en partners in het landelijk gebied. De visie noemt twintig opgaven om aan te werken. De gemeenteraad heeft daarvoor extra geld beschikbaar gesteld. Voorbeelden van de opgaven zijn het duurzaam beheer van berm- en slootkanten, het inzetten van eigen gemeentelijke grond voor verbreding van de landbouw, aanplant van bomen, een voedselbos, een nieuwe gids buitenkans etc. De gemeente investeert in samenwerking met de inwoners, bedrijven en eigenaren in het landelijk gebied. De integrale gebiedsaanpak is daarvan een voorbeeld. In de Broekheurne is recent al een onafhankelijke verkenning gestart.